YVES VANDERHAEGHE – HEUVELLAND (WIJTSCHATE)

Hier groeit lekkere, Vlaamse kost

Wie? Yves Vanderhaeghe en Benedicte Verhille

Bedrijf? Groenten Vanderhaeghe

Wat? Groenten (voor de diepvriesindustrie): vooral spruitkool, bloemkool, broccoli en aardappelen

Waar? Gremmerslinde 1, Heuvelland (Wijtschate)Baby’s zouden uit de bloemkolen komen. Tenminste, dat maakten ze de curieuzeneuzen wijs toen die nog kleine ‘patatjes’ of ‘spruiten’ waren. Yves Vanderhaeghe weet wel beter. Bloemkolen, spruitkolen en aardappelen hebben voor deze teler geen geheimen meer! Hij groeide zelf op tussen de groenten in Heuvelland en nam er in 2011 het bedrijf van zijn ouders over.

Wie Heuvelland zegt, zegt ‘heuvels’ en daar liggen de velden dus op een helling. Bij hevige regenval kan, samen met het water, ook vruchtbare aarde naar beneden stromen… en dat is nefast voor de plantjes, en ook wel voor de omgeving. Daarom wordt nu ook in de groenteteelt volop geëxperimenteerd met zogenaamde ‘niet-kerende bodembewerking’, waarbij de grond voorzichtig met een speciale erosieploeg bewerkt wordt.

Yves Vanderhaeghe is één van de landbouwers die aan dat proefproject meewerkt. “In de groenteteelt is het nochtans verre van evident om te kiezen voor niet-kerende bodembewerking,” zegt Yves, “maar we zijn ons bewust van het belang om erosie tegen te gaan. Daarom zoeken we actief naar oplossingen die zowel de bodem als de gewasopbrengst niet in het gedrang brengen.” Zo liet Yves, in samenwerking met een lokale machinebouwer, een speciale machine maken voor de ruggenteelt. Ruggenteelt is een techniek waarbij de groenten in rijen op een verhoogde ‘rug’ groeien, zoals aardappelen. Die machine maakt tussen de ruggen drempeltjes van aarde. Die houden het wegvloeiende water effectief tegen. Een bijkomende maatregel is het zaaien van extra groenbedekkers in de toplaag van de bodem. Yves legt uit waarom: “De groenbedekkers houden niet enkel de aarde, maar ook de voedingsstoffen vast. Op het einde van de winter geven ze die traag weer af aan de grond. We beperken de bemesting trouwens zoveel mogelijk door aan rijenbemesting te doen. Zo wordt er niet bemest op plaatsen waar geen planten staan. Op elk perceel nemen we ook stalen van de bodem. Zo krijgen we een zicht op de exacte samenstelling van de bodem, zodat we perfect weten waar, wanneer en hoeveel we moeten bemesten.”

Bloemkolen. Hele grote bloemkolen.

Yves neemt ons mee naar het veld waar op dat moment de laatste bloemkolen geoogst worden. Het is half oktober en al behoorlijk modderig. Een team van vijf personen is naarstig in de weer om de rijdende tractor met transportband bij te houden. Ze snijden vakkundig de witte bloemkool van tussen de bladeren. De plantenresten zullen langzaam verteren op het veld en zo de grond voorzien van kostbare voedingsstoffen voor een volgende teelt. De bloemkolen gaan op de transportband en worden machinaal in roosjes gehakt. Terwijl ze verder getransporteerd worden naar een immense houten kist, halen twee paar vaardige handen er nog eventuele blaadjes of verkleurde stukjes uit. Bakken vol bloemkoolroosjes gaan vandaag nog naar de diepvriesindustrie. Het zal geen 24 uur duren voor ze diepgevroren zijn.

De beste aardappelen voor de lekkerste frietjes

Na de bloemkooloogst zijn de rode kolen en de spruitkolen aan de beurt. De aardappeloogst is begin oktober al binnengehaald en ligt op een indrukwekkende stapel in een speciale bewaarloods. Het is een machtig zicht, die zee van aardappelen. Ze liggen uitgespreid op roosters waar lucht door blaast. Ventilatoren met frequentiesturing zorgen voor een gelijkmatige verdeling van temperatuur en luchtvochtigheid om de aardappelen optimaal te bewaren, zelfs tot de volgende zomer. De energie voor de volautomatische ventilatoren komt van zonnepanelen op het dak van het magazijn.

Bij het verlaten van de bewaarloods zien we in de verte de aardappelfabriek in Nieuwkerke. Daar maken ze met de oogst van Yves onder andere lekkere frietjes. Veel dichter bij ‘t veld kan bijna niet!

Quote

“Binnen de 24u belanden deze bloemkolen van het veld in de industriële diepvries.”

Waarom Yves Vanderhaeghe een ‘Schone Boer’ is?

  • Rijenbemesting op basis van bodemanalyse. Groenbedekkers om de voedingsstoffen vast te houden.
  • ‘Niet-kerende bodembewerking’ met speciale erosieploeg, aanleg van drempeltjes tussen de aardappelruggen.
  • Aardappelbewaring: energiebesparing door frequentiesturing van de ventilatoren en zonnepanelen voor elektriciteit.
  • Opvang regenwater als drinkwater voor de varkens en om schoon te maken.
  • plaatsen van borden om te waarschuwen tegen modder op de weg, en schoonmaken van de baan. Deelname ‘Lichtfront’, onderdeel van herdenkingsprogramma rond WO I.

Ontdek de andere 'schone boeren'