HOEVE ZUID-BELLEGOED

Niet zomaar ‘koetjes en kalfjes’

Wie? Philip Fleurbaey en Nancy Sercu

Bedrijf? Hoeve Zuid-Bellegoed

Wat? Melkvee - verwerking + zuivelwinkel – bezoekboerderij – hoeveterras

Waar? Rijselseweg 85, IeperBoter, pudding, yoghurt, chocomelk, ijsjes, … het zijn kleine, dagelijkse geneugten, zeker als ze ambachtelijk bereid zijn. Melkveehouders als Philip en Nancy Fleurbaey - Sercu steken er al hun energie, kennis en passie in om ons de lekkerste en beste kwaliteit te kunnen bieden.

In Hoeve Zuid-Bellegoed zijn de melkproducten, het bereidingsatelier en de winkel het terrein van gastvrouw Nancy. Samen met enkele medewerkers maakt zij boter en de heerlijkste desserts met de melk van de eigen koeien. Ook voor wie geen suiker of gluten eet, is er een ruim assortiment. In de lente en zomer ben je welkom op het terras van de hoeve. Curieuzeneuzen die wel eens achter de schermen willen kijken, kunnen – op afspraak – op bezoek bij de koeien. Dan leidt boer Philip je door de stal en zie je ook de akkers waarop hij maïs en gras voor de koeien teelt.

5*****-stal

In de ruime inloopstal treffen we een 70-tal koeien. De ‘dames’ hebben het hier duidelijk naar hun zin, zeker die ene die zichzelf net trakteert op een stevige massage bij de borstelmachine! Zodra het weer het toelaat zet de boer het hek naar de weide open en kunnen de koeien vrij in en uit lopen. Vier keer per dag dwarrelt vers stro uit de stroverdeler in de nok van de stal. Zelfs in een vijfsterrenhotel krijg je niet zo vaak een vers bed! Om de 2 à 3 weken wordt de stal letterlijk uitgemest. De stalmest dient om de eigen akkers vruchtbaar te houden.

Zodra de boer met zijn voederwagen in de stal rijdt, bewegen alle koeien in die richting. Het is fascinerend om te zien hoe ze allemaal in een mum van tijd een plaatsje in de rij weten te bemachtigen om zich tegoed te doen aan hun dagelijkse maaltijd van half gedroogd gras, bietenpulp en maïs. Philip: “Het voeder voor de koeien telen we grotendeels zelf. We stellen zorgvuldig een rantsoen samen waarbij de smaak van de melk voorop staat. Die smaak varieert dus met de seizoenen, en dat proef je onder meer in de boter. Die is op zijn best in de lente en de zomer, wanneer de koeien vers weidegras eten.”

Beestenboekhouding

Tijdens ons gesprek wordt Philip weggeroepen. De veearts komt een ‘tochtige’ (bronstige) koe insemineren. Sinds Philip aangevallen werd door een stier, komt er geen mannelijk rund meer op zijn erf. Alle koeien worden kunstmatig bevrucht. Het is veiliger, hygiënischer en het sperma komt van streng geselecteerde stieren in topconditie. Vanaf de leeftijd van 2 jaar krijgt elke koe doorgaans jaarlijks een kalfje. Wist je dat elk kalfje een naam krijgt? In 2017 moeten alle namen beginnen met de letter M. Elk dier krijgt een oormerk. Het nummer is gelinkt aan een officieel runderpaspoort en bedrijfsfiche waarmee alle gegevens over de koe op te sporen zijn: oornummer, geboortedatum, ras, haarkleur, naam, aantal dekkingen en bevallingen, melkproductie, enz. Elke melkkoe krijgt aan haar poot een stappenteller die dagelijks registreert hoeveel ze in beweging is en hoeveel melk ze geeft. Op basis van die informatie bepaalt de computer de juiste dosis krachtvoer. Twee keer per dag stappen de koeien zelf naar de plaats waar ze gemolken worden.

Hoe moet je je zo’n melksessie voorstellen? “Dat gaat vlot”, lacht Philip. “Ze zijn blij dat ze van de druk in hun uier verlost worden.” De koeien komen zij aan zij bij de melkput staan, met hun uier naar de melker toe. De melker staat een meter lager in de melkput. Hij loopt langs de koeien en hangt onder elke koe een melkstel met vier rubberen zuignappen, die op de spenen van de uier worden gezet. “Via de stappenteller, gelinkt aan onze computer, houden we de melkproductie van elke koe bij. Gemiddeld is dat 30 l per dag. Elk uur produceert de koe dus meer dan een liter melk”, vervolgt Philip zijn uitleg. Als we weten dat een melkkoe gemiddeld 8 jaar oud wordt (al hebben Philip en Nancy er ook van 16 jaar), dan kan ze in haar leven wel 100.000 l melk produceren!

En wat als de hardwerkende boeren in het weekend eens willen uitslapen? Of op vakantie gaan? Wie zorgt dan voor de dieren? “Uitslapen zit er niet in,” weet Nancy te zeggen, “maar als we op reis gaan of door ziekte even niet zouden kunnen werken, kunnen wel een beroep doen op gespecialiseerde bedrijfshulp om de taken tijdelijk over te nemen.”

Specialisatie in plaats van uitbreiding

Hoe dan ook kiezen Philip en Nancy er bewust voor om Hoeve Zuid-Bellegoed niet uit te breiden. “Daarmee roeien we een beetje tegen de stroom van schaalvergroting in,” zegt Philip, “Maar wij opteren voor kleinschaligheid en meer specialisatie in ons productassortiment. We willen een familiaal landbouwbedrijf blijven. We zijn ook zorgboerderij en geven binnen- en buitenlandse stagiairs de kans hier ervaring op te doen. Mensen laten kennismaken met de hedendaagse landbouw was altijd al één van onze uitgangspunten. Daarom organiseren we geregeld rondleidingen voor groepen en openden we de hoevewinkel en het terras.”

“Het is een gelegenheid om mensen kennis te laten maken met ambachtelijke streekproducten”, weet Nancy. “Vooral de fietsers die hier in de zomer even pauzeren, zijn vaak aangenaam verrast. De hoevewinkel en het terras zijn ook waardevol om voeling te houden met de consument. Onze recentste realisatie is de melkkruik, waar mensen hun eigen fles kunnen vullen met melk rechtstreeks uit de koeltank. Verser dan vers, zonder afvalverspilling. De gezellige babbel krijgen ze er gratis bij!”

Waarom Philip en Nancy van Hoeve Zuid-Bellegoed ‘Schone Boeren’ zijn?

  • Schone energie: diverse energiebesparende maatregelen, zoals warmterecuperatie op diverse koelgroepen, frequentiesturing op motoren, voorkoeling, gestuurde stalverlichting en LED-lampen. Op korte termijn zullen er ook zonnepanelen bijkomen.
  • in 2010 gerenoveerde stal met vrije loopruimte, weidegang, 4 x daags vers stro, gestuurde verlichting en koeborstel.
  • Gebruik van stalmest op ’t veld is goed voor het bodemleven en de humusvorming.
  • originele en mooi geïntegreerde vierkantshoeve met optimaal gebruik van de oude bedrijfsgebouwen en de moderne loodsen op de achtergrond, waar ook plaats is voor een uilenbak.
  • Rondleiding voor groepen, onthaal op het hoeveterras of in de hoevewinkel, actieve Facebookpagina, zorgboerderij/stageboerderij. Philip en Nancy zijn ook actief lid in diverse lokale organisaties en besturen.

Ontdek de andere 'schone boeren'