Hof Ten Houte

Koeien met naam

Wie? Patriek Desmedt en zijn ouders Paul en Christine

Bedrijf? Hof Ten Houte

Wat? Melkveebedrijf

Waar? Ronksdreef 5, KortrijkFABIOLA, GRETE, DINA, DE TWEELING HANNELORE EN HANNELIES, BRENDA EN DORA… HET ZIJN SLECHTS ENKELE VAN DE (EX-)BEWOONSTERS VAN HOF TEN HOUTE. WANT JA, HIER HEBBEN ALLE KOEIEN NOG EEN NAAM. EN HOUDT BOER PATRIEK HUN STAMBOEK BIJ. DE PASSIE WAARMEE HIJ OVER ZIJN DIEREN SPREEKT, IS ZEER AANSTEKELIJK.

Op een steenworp van de Kortrijkse Grote Markt ligt Hof Ten Houte langs de oevers van de Leie. Een klein stukje paradijs en een groene oase op nauwelijks een paar honderd meter van een van de drukste verkeersaders van de Guldensporenstad. Hier runt Patriek (vierde generatie), samen met zijn ouders, een melkveebedrijf met 65 koeien. Samen met zijn ouders én met de melkrobot.

DE KOE DOET WAT ZE WIL

Die melkrobot heeft niet alleen Patrieks leven makkelijker gemaakt, hij zorgt er ook voor dat de koeien een maximale vrijheid hebben. Enthousiast legt Patriek uit hoe het werkt: “Een melkrobot is een automatisch melksysteem dat de koeien dag en nacht melkt. De koeien kiezen zelf wanneer ze gemolken worden, wanneer ze willen liggen en wanneer ze naar de weide willen gaan. Een koe gaat naar de robot wanneer de melkdruk te hoog wordt in de uier. Je kan dat zien op de computer en dat is altijd rond hetzelfde uur. Het grote voordeel van dit systeem is dat de koeien meer gemolken worden, driemaal per dag in plaats van tweemaal. Hoe rapper de melk onttrokken wordt uit de uier, hoe sneller de koe weer melk aanmaakt. Maar het is ook belangrijk voor de uiergezondheid. Als de druk hoog is en de melk wordt niet onttrokken, is de kans op uierontstekingen groter.""

Ook voor de boer zelf heeft de robot voordelen. Patriek: “Je kan zelf ook meer doen, eens naar een trouwfeest gaan bijvoorbeeld, zoals onlangs van mijn zus. Vroeger moest een boer om 6u ’s morgens en om 6u ’s avonds zijn koeien melken. Ik heb daar nu ook wel nog werk aan, maar ik ben niet meer uurgebonden.”

MET DE F VAN FABIOLA

De passie waarmee Patriek vertelt, gaat nog een trapje hoger wanneer hij over zijn dieren begint. De stallen, de melkrobot, de koeborstel zorgen er allemaal voor dat de koeien zich zo goed mogelijk voelen. Maar ook door aan melkcontrole te doen, kan je de stress bij de dieren verminderen. “Die melkcontrole dient om het celgetal te kennen, het vet- en eiwitgehalte van de melk. Maar de controle wordt ook gebruikt voor drachtonderzoek. Via de melk kan je weten of je koe drachtig is of niet. Anders moet je een veearts bellen en een drachtcontrole laten uitvoeren. Dat is allemaal stress voor de koe: je moet ze verwijderen van de kudde, je weet niet wanneer de veearts precies komt, de koeien staan dus te wachten en dat zijn allemaal stressfactoren. Bovendien is het resultaat even juist.”

Drachtig zonder stress

De melkrobot heeft een bakje nodig om de koeien te herkennen en te identificeren. Patriek niet, want al zijn koeien hebben een naam en hij herkent ze op zicht. Hij verlaat zijn stoel en komt terug met lijsten waar alle koeien van het bedrijf op staan. “Onze eerste koe heette Grete,” zegt Patriek. “Intussen zitten we aan Dina, Emelie, Dora, enz. Ik ben heel fanatiek, ik heb van allemaal de stamboeken.”

Maar hoe kies je nu een naam en hoe kom je bij Fabiola terecht? “Dat gebeurt per alfabet en per jaar, zoals bij de honden. Stel: je hebt 60 koeien die kalven, 30 koeien en 30 stieren. Zoek maar eens 30 meisjesnamen die met een F beginnen, je zal wel snel op Fabiola uitkomen.” (lacht)

Bloemen en fruit

Het kleinschalige bedrijf zit mooi ingekapseld tussen de Leie en de nieuwbouwwijken tussen Kortrijk en Marke. Een groene omgeving waar de familie ook zelf plezier aan beleeft. “We hebben rond de hoeve fruitbomen aangeplant,” vertelt Patriek. “In het voorjaar heb je mooie bloemen en in het najaar fruit dat je kan opeten. Voor het aanzicht hebben we onze ruwvoedersilo’s met dekzeilen en spanriemen bedekt in plaats van autobanden, omdat die ook niet meteen een mooi milieuvriendelijk aanzicht hebben.”

De mest wordt niet over de weiden gesproeid, maar geïnjecteerd. Het bemesten gebeurt ook in twee golven om te voorkomen dat de grond te zwaar belast wordt. Hierdoor kan het gras optimaal groeien.

DE BOER ALS NATUURMENS

En dan begint Patriek over een van zijn stokpaardjes. “Een boer is een echte natuurmens,” steekt hij van wal. “Ook al lopen de relaties met de natuurverenigingen niet altijd even vlot, toch is een boer een natuurmens. We werken hele dagen met de natuur. Als ik mijn gras maai, dan zit er altijd wel wild in het gras. Als ik het gras zie bewegen en er zit een klein haasje in, dan spring ik uit m’n tractor, doe mijn T-shirt uit, gooi die erop en pak de haasjes mee. Nadat ik het veld gemaaid heb, laat ik ze weer los. We hebben ook zwaluwen en vleermuizen in de stallen. Ik heb daar geen problemen mee. Ze zorgen voor minder vliegen en insecten in de stallen.”

MOEDERKIP MET VREEMDE KUIKENS

Patriek is een vat vol anekdotes en nauwelijks is hij uitverteld over de hazen, of hij vertelt ons een ander mooi verhaal. “Tijdens het oogsten vond ik eens groenachtige eieren, maar ik wist niet van welk dier precies. Ik dacht dat het van een fazant was. Ik heb die eieren onder mijn Engelse kippen gestopt en ik dacht dat er drie weken later kuikentjes zouden uitkomen. Drie weken later, nog niets. Ik had het intussen opgezocht en gevonden dat een fazant 23 à 27 dagen broedt, terwijl een kip maar 21 dagen broedt. Ik had gelukkig nog een andere kip die aan het broeden was en heb al die eieren onder die andere kip gelegd. Dat is zot zijn hé. Maar ja, ik doe dat dan. Uiteindelijk waren het patrijzen. We hebben ze vijf weken kort gehouden en de moederkip zorgde er goed voor. Daarna heb ik ze gelost.”

Quote

“DE BOER IS EEN ECHTE NATUURMENS”

Waarom Patriek een Schone Boer is?

  • Biodiversiteit: zwaluwen en vleermuizen, maar ook patrijzen komen langs op de hoeve; nestkasten op bedrijf.
  • Gedeeld landschap: fruitbomen rond de hoeve; hoeve volledig in het groen en veel bloemen; geen autobanden maar groene zeilen over ruwvoedersilo's.
  • Slimme bemesting: steeds minder kunstmest en meer dierlijke mest
  • Dierenwelzijn: koeien hebben een maximale vrijheid door melkrobot; koeborstel zorgt voor koecomfort; eigen voederproductie; koe kan binnen en buiten staan; strohok voor minder valide koeien
  • Schone energie: voorkoelen van melk

Ontdek de andere 'schone boeren'