’t HOPPECRUYT

Waarom hop (telen) zo verslavend kan zijn

Wie? Wout en Benedikte Desmyter, 4de generatie hoppetelers

Bedrijf? ‘t Hoppecruyt (Proven)

Wat? Hoppeteelt – vleesvee – bezoekboerderij – vakantiewoning

Waar? Provenplein 69, Proven (naast de kerk)Iedereen die graag geniet van een lekker biertje zou dit moeten lezen: hop is het geheim! Het maakt elk bier uniek, en elke brouwer kiest een specifieke hoppevariëteit voor zijn bier. Wout en Benedikte Desmyter van ’t Hoppecruyt telen hop op maat van de brouwers, een arbeidsintensief proces waar ze bijna een heel jaar mee bezig zijn.

Hopboer Wout Desmyter: “Van januari tot december, elke maand is er werk op de hoppevelden. Zelfs als de velden er kaal bij liggen, zijn wij in de weer om de grond en de planten te verzorgen. In maart is er een eerste beperkte pluk van delicate hopscheuten, maar het hoogtepunt is de spectaculaire oogst van de 7 m hoge ranken in september. Hop is een onmisbare grondstof voor bier, maar daarvoor moeten de hopbellen na het plukken nog gedroogd en geperst worden. Pas daarna kan de brouwer ermee aan de slag. Soms worden ze ook verwerkt tot korrels.” Ja, hop wordt niet voor niets het groene goud genoemd!

Het eerste wat opvalt in ’t Hoppecruyt is de overweldigende schoonheid van de uitgestrekte hopvelden. “9 ha en 10 are in totaal,” weet de trotse hoppeboer ons te vertellen. Verder zien we weilanden en akkers waarop o.a. aardappelen en spruiten groeien.

Poperinge is dé hoppestreek bij uitstek. Dat heeft alles te maken met de voedselrijke, doorlaatbare en vochtige zand-leemgrond hier. Ook het milde zeeklimaat blijkt perfect voor een rijk pallet aan hopvariëteiten.

Hop op maat

De teelt in ’t Hoppecruyt is helemaal afgestemd op de vraag van lokale brouwerijen. “We werken samen met zes brouwers die heel specifieke variëteiten bestellen,“ vertelt hopboerin Benedikte. Dikwijls zijn dat oude rassen die bijna verdwenen waren. “In totaal telen wij 12 verschillende soorten hop. Allemaal maatwerk dus. We houden rekening met de hoeveelheid die de brouwer nodig heeft, de manier waarop hij de hop gedroogd, geperst, verwerkt en verpakt wil. Op die manier gaat geen hopbelletje verloren.”

De hop van ’t Hoppecruyt kan je proeven in heel wat lokale streekbiertjes. Let vooral eens op het etiket met logo ‘Belgische hop’.

(Véél) meer vraag dan aanbod

Steeds meer kleine, Belgische brouwerijen en hoptelers vinden elkaar waardoor hoptelers ook een toenemend vertrouwen hebben in de toekomst. In België zijn er 19 hoppetelers, goed voor in totaal 150 ha hop. Maar het Belgische bier is zo populair dat onze brouwerijen ook hop moeten invoeren. De familie Desmyter belooft alvast uitbreiding van de teelt. Zodra hun zoon afstudeert (in 2017), komt hij het team versterken en zal er meer hop aangeplant worden.

In de constante zoektocht naar nieuwe hopvariëteiten, experimenteert ‘t Hoppecruyt ondertussen met andere rassen. “We vinden het belangrijk de hopteelt in stand te houden en te innoveren,” verklaart Benedikte, “We willen blijven tegemoet komen aan de vraag van brouwers om nieuwe biersoorten te ontwikkelen, en zo komen we alvast te weten welke hop haalbaar is in onze regio.”

Vleesvee op een bedje van stro

Bij ’t Hoppecruyt grazen van maart tot november 100 koeien in de wei. In de winter staan ze op stal. Ze zijn er voor hun vlees, maar evengoed voor… hun mest! Die levert kostbare voedingsstoffen en bescherming voor de hoppeplanten. Benedikte: “De stromest maakt het mogelijk om jaren na elkaar hoppe te telen op dezelfde akkers. Het zorgt voor een uitstekende humusvorming – goed voor het vochtig houden van de grond en bevorderlijk voor de vorming van de goede bodembacteriën. Kunstmest komt er dan ook niet aan te pas.”

Rokjes af, billetjes bloot

Ook om de rode spint – een minuscule pestkop die de hoppeplant ziek maakt – te slim af te zijn, heeft Schone Boer Desmyter een natuurlijke oplossing: “We zetten de plant eigenlijk een beetje in haar blootje,” lacht Wout, “Voor de zomer ritsen we met de hand de onderste bladeren af tot op 1,5 m hoogte. Zo kan de spint daar alvast geen eitjes in leggen. Oprukkend onkruid cultiveren we wekelijks met een speciale schijveneg en 3 à 4 keer per seizoen aarden we ook de hoppe aan. Zo smoren we het onkruid letterlijk in de kiem.”

Curieuzeneuzen welkom

’t Hoppecruyt is niet alleen een landbouwbedrijf, maar ook een gastvrije plek voor al wie eens met eigen ogen de bijzondere hopplant wil zien groeien. “Neem dit gerust letterlijk,” zegt Benedikte, “In mei en juni groeit hop méér dan een meter per week! Maar bezoekers zijn hier het hele jaar door welkom, weliswaar op afspraak, in ons bezoekerscentrum of in de vakantiewoning. We vinden het belangrijk dat de mensen weten hoe waardevol hop is voor de regio. Hop is een ronduit fascinerende plant met tal van positieve eigenschappen die niet enkel in bier verwerkt worden, maar ook in zeep, pralines, wijn, en zelfs in medicatie. Wist je trouwens dat de hopplant verwant is aan cannabis?”

Als je ’t ons vraagt zijn de Schone Boeren van ’t Hoppecruyt alvast prettig verslaafd!

Quotes

“We willen dat zoveel mogelijk mensen weten hoe waardevol hop is voor de regio.” – Benedikte, hopboerin en gastvrouw van ’t Hoppecruyt.

“We gaan onze hoppeteelt nog uitbreiden, want de Belgische brouwers vragen ruim zes keer meer hop dan momenteel in België geteeld wordt.” – Wout Desmyter, 4de generatie hopboeren, kijkt uit naar de dag dat zijn zoon mee in het bedrijf stapt.

Waarom Wout en Bendikte van ’t Hoppecruyt Schone Boeren zijn?

  • Stalmest van eigen koeien
  • 9 ha en 10 are prachtige hoppevelden
  • Teelt van 12 verschillende hopsoorten en experiment met nieuwe rassen
  • Ziekte en onkruid bestrijden zonder pesticiden
  • Bezoekerscentrum en vakantiewoning

Ontdek de andere 'schone boeren'