Kalkoenkwekerij Casteele

Van kuiken tot kalkoen in 15 weken

Wie? Alex Casteele en Inge Vanneste

Bedrijf? Kalkoenkwekerij Casteele

Wat? Kalkoenkwekerij

Waar? Vrooilandstraat 6, Heuvelland (Wulvergem)Wist je dat kalkoenen bijzonder fragiele vogels zijn? Ze worden met 14.000 tegelijk gekweekt, maar vergen toch een heel persoonlijke verzorging die je enkel al doende kan leren. Er zijn dan ook maar 24 kalkoenkwekers in ons land, en Alex Casteele is daar één van!

Het bedrijf van Alex Casteele en zijn echtgenote Inge bevindt zich - net als de meeste kalkoenkwekers - niet al te ver van Volys Star (Lendelede). Daar worden de kalkoenen geslacht en verwerkt tot culinaire en gepaneerde producten en charcuterie. Maar voor het zover is, zorgen Alex en Inge ervoor dat de dieren in de beste omstandigheden groot en sterk kunnen worden.

In de vingers hebben

Alhoewel, een sterke kalkoen is misschien te sterk uitgedrukt. “Kalkoenen zijn zeer gevoelige dieren die specifieke aandacht vereisen”, weet Alex uit ervaring. Hij kweekt deze merkwaardige vogels al 17 jaar en is ook voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Kalkoenkwekers. De kwekers wisselen geregeld tips uit, want de verzorging van kalkoenen is geen exacte wetenschap. Je moet het echt in de vingers hebben. Een kalkoen kan plots ziek worden. Als je dat niet in de gaten hebt, kan het grote gevolgen hebben voor alle vogels in de stal. Daarom is dierenwelzijn verweven doorheen heel hun levenscyclus.”

Drie ‘rondes’ per jaar

Een ‘ronde’ is de tijd die kalkoenen hier doorbrengen. Alex: “We houden telkens zo’n 14.000 kalkoenen. Ze komen hier toe als kuikens van één dag oud en blijven tot ze slachtrijp zijn. Dat duurt ongeveer 15 weken.” Na elk verblijf hebben Alex en Inge een week nodig om de stallen van boven tot onder volledig te reinigen, te ontsmetten en te laten uitdrogen. Op één jaar tijd kunnen ze zo drie rondes draaien. Goed voor meer dan 40.000 kalkoenen, dus!

Volautomatische verluchting en verwarming

De stal in de kalkoenkwekerij van Alex heeft een geautomatiseerd systeem voor verwarming en verluchting. “Temperatuur en ventilatie zijn cruciaal voor het welzijn van kalkoenen. Ze hebben namelijk heel gevoelige luchtwegen en – door hun specifieke lichaamsbouw – kunnen ze hun eigen temperatuur niet zo goed regelen”, weet Alex. Daarom zorgt hij ervoor dat de stal op temperatuur is wanneer de kuikentjes toekomen. Dat is rond de 32 °C, al kan je daar geen exact cijfer op plakken. Alex: “Het komt erop aan de dieren goed in de gaten te houden. Als kalkoenkweker leer je hun gedrag ‘lezen’ en de omstandigheden aanpassen. Na een week laten we de temperatuur zakken tot 24 °C om het verschil met de buitenlucht niet te groot te maken.” Een tweede belangrijk punt is de luchtcirculatie in de stal. Een kalkoen is zeer gevoelig voor tocht en houdt dus niet van geforceerde ventilatie, maar hij heeft wel nood aan natuurlijke verluchting. “Daarom hangen er vier temperatuurvoelers in de stal, die een geautomatiseerd systeem sturen om de luiken van het gebouw op en neer te schuiven en zo de luchttoevoer optimaal te regelen.”

Verluchten en verwarmen vergt heel wat energie. Ook daaraan dachten Alex en Inge. “De energie voor de circulatieventilatoren wordt opgewekt via zonnepanelen. Vooral in de zomer betekenen zij een enorme winst voor het milieu en onze portemonnee, want dan draaien de ventilatoren op volle toeren.”

Een beetje zoals bij de mens ...

Kalkoenen zijn vatbaar voor ziektes, dus moet Alex hen beschermen. “Het start met hun gedrag nauwlettend in de gaten te houden. We komen minstens drie keer per dag kijken en tussen de dieren lopen. En met ‘wij’ bedoel ik: mijn vrouw of ik.” Niemand anders – behalve de dierenarts - mag in de stallen komen om ziektekiemen van buitenaf te vermijden. Ook belangrijk is een propere vloer. Die wordt droog gehouden door geregeld het strooisel aan te vullen met houtkrullen, stro of vlaslemen. Verder registreert Alex minutieus het water- en voedergebruik van de kalkoenen. “In principe moeten ze elke dag iets meer eten, zo niet loopt er iets fout. Via het drinkwater krijgen de dieren ook een vaccin, onder meer tegen dodelijke luchtweginfecties. Dat geeft heel goede resultaten.” Voor de kweek van de kalkoenen volgt het bedrijf nauwgezet het lastenboek van Volys Star. Dat verbiedt onder andere het preventief gebruik van antibiotica. “Het is een beetje zoals griep bij de mens: preventief vaccineren en pas als het echt niet meer anders kan, krijgen de dieren antibiotica.”

De verhuis

“Een kalkoen is een loopvogel, dus we geven die volop de ruimte om rond te lopen. We merkten echter dat de heel jonge dieren ‘verloren’ liepen in die reuzegrote stal, en ze dan de neiging hadden om samen te troepen. Dus, de eerste weken bakenen we de ruimtes nu wat meer af. Zo voelen ze zich veilig.” Naarmate de kalkoenen groeien, krijgen ze meer loopruimte, en na enkele weken verhuizen de mannelijke dieren naar een aparte stal. De vrouwtjes hebben dan het rijk alleen. “Daar zijn eigenlijk verschillende redenen voor,” verklaart Alex, “Om te beginnen krijgen hanen en hennen andere, aangepaste voeding. Hanen worden beduidend groter. Eens de kalkoenen slachtrijp zijn, is het ook efficiënter om hen meteen in de juiste gewichtsklasse te kunnen afleveren.”

Quote

“Kalkoenen kweken is geen exacte wetenschap. Je moet het in de vingers hebben.”

Waarom Alex Casteele een ‘Schone Boer’ is?

  • Dierenwelzijn: verwarmde en verluchte stallen, loopruimte, drinkfonteintjes en aparte voederplaatsen.
  • zonnepanelen
  • Alex is voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Kalkoenkwekers en deelt zijn ervaring met andere kwekers. Inge is lid van KVLV Vrouwen met Vaart en het gezin is lid van de Landelijke Gilde Nieuwkerke-Wulvergem

Ontdek de andere 'schone boeren'