Onthaalhoeve Renard-Lachat

Waar komt de melk vandaan?

Wie? Xavier en Leentje Renard - Lachat

Bedrijf? Onthaalhoeve Renard-Lachat

Wat? Melkvee – opfokbedrijf braadkippen – alpaca’s – landbouweducatie

Waar? Kreupelstraat 13, ZwevegemHUN DIEREN EEN ZO AANGENAAM MOGELIJK BESTAAN BEZORGEN ÉN MENSEN LATEN KENNISMAKEN MET HET LEVEN OP DE HOEVE. ZODAT ZE WETEN WAAR DE MELK VANDAAN KOMT. DAT IS WAT XAVIER EN LEENTJE MET HEEL VEEL LIEFDE EN TOEWIJDING DOEN. OP HUN ONTHAALHOEVE WORDEN DE KOEIEN IN DE WATTEN GELEGD EN LEREN KINDEREN EN VOLWASSENEN DAT BRUINE KOEIEN GEEN CHOCOMELK GEVEN.

Het is twee jaar geleden dat Leentje zich intensiever ging bezighouden met het ontvangen van schoolgroepen. “De voornaamste reden waarom we het doen,” legt Xavier uit “is de schoolkinderen een zo goed mogelijk beeld te geven van een dag op de melkveehouderij. Zodat ze zich later niet moeten afvragen waar de melk vandaan komt. In klassen heb je altijd wel één of twee kinderen die vragen of de bruine koe de chocomelkkoe is (lacht).”

ALPACAGOLF

“We ontvangen ook volwassen groepen,” vult Leentje aan. “We liggen hier langs een fietsroute en groepen komen graag voor een rondleiding. Dan geven we een rondleiding van één à anderhalf uur. We kunnen ze ook een drankje en cakeje aanbieden en ze kunnen alpacagolf spelen als ze willen.”

En er zijn nog plannen, laat Xavier weten: “In de loop van volgend jaar willen we nog een zaaltje hebben waar we bedrijven kunnen ontvangen voor bijvoorbeeld een teambuilding. In de voormiddag kunnen ze dan vergaderen en in de namiddag krijgen ze een rondleiding en een leuk tussendoortje. Zo kunnen ze kennismaken met een modern melkveebedrijf.”

WELLNESS VOOR KOEIEN

En modern is hun bedrijf zeker. Je zou zelfs kunnen spreken van een ‘wellnesscenter voor koeien’, want de beestjes worden hier echt in de watten gelegd. De koeien – zowel het melkvee als het jongvee – worden bewust binnengehouden. En dat heeft verschillende redenen. Xavier: “Zo vermijd je o.a. de hittestress. Vanaf 20 graden hebben koeien last van hittestress. En vanaf 25 à 30° zie je dat koeien het fysiek moeilijk hebben. Onze stal is geïsoleerd met vier cm PU en het is fenomenaal welk verschil dat geeft. Als het buiten 30-35 graden is of zelfs meer, dan blijft het binnen aangenaam fris. Deze zomer hebben we geen liters moeten inboeten. Bij een niet-geïsoleerde stal moe je al gauw 3-4 liters inboeten.

MUSIC MAESTRO

Maar dat is niet alles. De koeien worden hier ook elke dag gewekt met aangepast licht en muziek. Xavier legt uit: “De koeien hebben acht uur per dag duisternis en stilte. Dat bevordert de vruchtbaarheid. Door de muziek en het licht willen we het bioritme van de koe behouden zodat ze weten dat de nieuwe dag is begonnen en kunnen opstaan, eten, zich laten melken en borstelen.”

Nu zijn we razend benieuwd natuurlijk welke muziek de koeien te horen krijgen. “Gewoon de radio,” vertelt Xavier. “Nu is het MNM, soms Joe FM. Mijn schoonmoeder zegt dat ik Klara moet opzetten, maar ik wil ook mijn eigen welzijn onderhouden (lacht).”

DA’S PROPER

Schone stallen zijn een ander stokpaardje van het koppel Renard-Lachat. Xavier legt uit wat er allemaal op dat vlak gedaan wordt: “we hebben een automatische mestschuif aangekocht die volgens het aantal keren dat wij instellen, de roosters kuist. Zo blijven de poten van de koeien proper en als ze gaan liggen, blijft de uier ook relatief proper. We hebben gekozen voor redelijk dikke en zachte matrassen en een koeborstel uiteraard. De koeien gaan daar graag onder. Hij staat gemonteerd aan de uitgang van de melkrobotten. Zo kunnen ze daar lauw water drinken, zich borstelen, nog wat voeder opnemen, zodat er lange tijd overgaat voor ze terug gaan neerliggen.” En ook dat is belangrijk om te vermijden dat er bacteriën in de uier zouden komen.

NO STRESS

Die melkrobot werkt trouwens volgens een ingenieus systeem om de wachttijden voor koeien zo kort mogelijk te houden. “We hebben een gestuurd koeverkeer,” legt Xavier uit. “De koeien liggen in het ligbed en gaan naar de hoofdvoedergang. En dan kunnen ze niet meer terug. Ze moeten dan door de smartgate gaan, waar een selectie gebeurt: ofwel voorseparatie voor de dierenarts, ofwel rechtdoor als ze melktoestemming heeft of ze wordt rechts afgeleid als ze nog geen melktoestemming heeft. Het systeem is voorzien van een teller, waardoor de koeien niet te lang moeten wachten en dus minder stress hebben.”

WARMTERECUPERATIE

De melk van de koeien komt uiteindelijk in een koeltank terecht. Daarvoor wordt de melk al een eerste keer gekoeld via een platenkoeler, waardoor er minder elektriciteit verbruikt wordt. Maar een koelinstallatie produceert ook warmte, veel warmte. Het zou zonde zijn die verloren te laten gaan. Xavier: “we recupereren die warmte zodat we in de winter warm water hebben van 40° dat dan pas naar de boiler gaat. In de zomer wordt dat water zelfs 50 à 55° warm vooraleer het in de boiler gaat. En dat water gebruiken we bv. ook om de melkrobots te kuisen.” Een gesloten kring van energierecuperatie dus, en dat is opnieuw goed voor het milieu.

Quote

“WE WILLEN IEDEREEN, KINDEREN EN VOLWASSENEN, EEN ZO GOED MOGELIJK BEELD GEVEN VAN EEN DAG OP DE MELKVEEHOUDERIJ”

Waarom Xavier en Leentje Schone Boeren zijn?

  • Schone energie: zonnepanelen op loods; voorkoelen van melk
  • Dierenwelzijn: koeborstel zorgt voor koecomfort; mestrobot kuist automatisch de stal; muziek en lichtdimmer; ligbedden; melkrobot
  • Boer-burger dialoog: onthaalhoeve met veel bezoeken; alpacagolf
  • Slimme bemesting: zoveel mogelijk gebruik maken van stalmest; tractor is uitgerust met GPS en de mesttank is uitgerust met debietmeting om zo correct mogelijk te kunnen bemesten

Ontdek de andere 'schone boeren'