Kristof Denolf

Schone Troeven

  • Frequentiegestuurde pompen
  • Regenwater
  • Spuitrobot
  • Lagedrukbanden
  • Robotarm
  • Schermdoek
Kristof Denolf

"Als iedereen meewerkt, verlichten we de druk op het milieu"

Wanneer je de serres voor plantgoed van Kristof en Mieke Denolf binnenwandelt, ben je snel onder de indruk van de enorme ruimte die deze glazen bouwsels overspannen. Verdwalen kan je er misschien niet, maar voor je het weet leg je wel heel wat meters af. Daarom is planning hier essentieel. En dat is helemaal Kristof zijn ding: “Iedere morgen maak ik de planning op. Ik zorg er dan voor dat het werk van die dag zo efficiënt mogelijk geregeld is zonder dat er veel tijd en energie verloren gaat. Als je niet nadenkt over hoe je hier beweegt, ben je veel kilometers kwijt. Welk stuk serre pakken we eerst aan, waar plaatsen we lege en volle bakken, hoe verplaatsen we die, wanneer laden we de vrachtwagens enz. Een goede planning zorgt voor een duurzaam en efficiënt bedrijf waar geen energie verloren gaat.”

Die planning is inderdaad essentieel als je weet dat hier zo’n 100 miljoen plantjes per jaar buitengaan. Kolen, selder, venkel, tabak, courgette, sla, …. De zaden van deze groenten kweken ze hier op tot plantjes, waarna ze bij de klanten tot volwaardige groenten kunnen uitgroeien. Omdat Kristof en Mieke bijna aan het begin van de keten staan, is kwaliteit heel belangrijk. De lichte potgrond en meststoffen die ze nu voor de plantjes gebruiken bv., zijn het resultaat van heel wat testen. Alles stellen ze in het werk om een goed en duurzaam opkweekklimaat te creëren. Kristof: “Ons bedrijf omvat 60.000m2 waarvan bijna 52.000m2 hoge, moderne serres. Ideaal dus om gezonde plantjes te kweken. Om die zo goed mogelijk van water te voorzien, gebruiken we frequentiegestuurde pompen. Die draaien naargelang de planten water nodig hebben. Regenwater recupereren we in drie opvangbekkens. Met gietwagens en een spuitrobot springen we zo efficiënt mogelijk met dat water om. Energie besparen we onder meer met een schermdoek dat in de winter de warmte hier binnenhoudt. Een weerstation buiten geeft informatie door waardoor bv. de ramen worden opengezet. Daarnaast houden we ook de bodem waar in de winter de sla-planten in komen in optimale conditie door onze heftrucks met lagedrukbanden uit te rusten. Het is onze manier om ook duurzaam met ons milieu om te springen. Als iedereen meewerkt, verlichten we sowieso de druk op het milieu.”

Niet alleen het milieu, ook zijn medewerkers zijn voor Kristof heel belangrijk. Naast vaste arbeiders zijn er ook seizoensarbeiders die al jaren steevast terugkeren. Dat zegt genoeg over het arbeidsklimaat in de serres. Zo installeerde Kristof nog recent een robotarm om het verplaatsen van de plantenbakken / trays te vergemakkelijken. “Mijn vader heeft nooit met vast personeel gewerkt, maar door onze snelle groei konden we niet anders en ik beklaag het me zeker niet. De open ruimte wordt trouwens steeds schaarser. Bij de vorige uitbreiding kochten we een oude tomatenserre om te verbouwen. We kochten dus niet ergens grond om nieuwe ruimte aan te snijden. In zekere zin is dat ook duurzaam”, besluit Kristof.

Ontdek de andere schoon boeren