Pieter Stragier

Schone Troeven

  • Fine Fleur-label
  • Schermdoeken
  • Regenwater
  • Meststofmachine
  • Spuitrobot
  • Actief in bestuur Landelijke Gilden
Pieter Stragier

"Een duurzame boer is in de eerste plaats een propere boer"

Tijdens de zomer plukt Pieter iedere ochtend ongeveer 5000 kroppen sla. Om 7u laat hij aan de veiling weten hoeveel hij gaat leveren. Om tien uur ligt alles al in de veiling, klaar om naar de winkel te transporteren, verser kan niet. In goed vijf uur zijn alle kroppen één voor één uitgesneden, gewassen, in bakken geplaatst en geleverd. Een heel karwei waarbij Pieter soms de hulp krijgt van zijn vrouw of een externe arbeider. “Niet altijd. In de winter, wanneer het een pak kalmer is, doe ik het werk meestal alleen. Maar zo heb ik het graag. Ik investeer liever in efficiënt en comfortabel werken dan in steeds meer en meer produceren.”, lacht Pieter.

Het minste dat je kan zeggen is dat Pieter inderdaad zijn eigen weg kiest. In 2003 begon hij met de kweek van sla, terwijl hij ook het melkveebedrijf van zijn vader kon overnemen. “Jaarlijks snijden we nu zo’n 800.000 kroppen sla en zo wil ik het ook graag houden. Alleen zo kan ik mijn klanten kwaliteit garanderen. En die kwaliteit is nodig. Zo zijn we 3 jaar geleden met een aantal telers vanuit de veiling gestart met een eigen kwaliteitslabel voor alles wat in de grond groeit: witloof, aardbei, sla. Dat label heet Fine Fleur en verenigt 10 slakwekers die elke dag dagverse sla leveren”, zegt Pieter.

Om die dagverse sla te leveren deed Pieter heel wat investeringen in duurzame productie. “Zon en water, dat zijn de elementen waar wij het meest beroep op doen. De schermdoeken die hier hangen regelen in de winter automatisch de temperatuur. Dat scheelt gigantisch op de energiefactuur. En alle regenwater vangen we op in een grote lagune. Dat volstaat om de planten tijdens de groei water te geven”, besluit Pieter. Maar ook bij gebruik van andere middelen heeft Pieter duurzaamheid voor ogen. Duurzaamheid betekent voor hem geen verspilling en proper werken. Pieter: “De sector moet af van het beeld van de vuile boer. Je haalt ook een zekere beroepseer uit proper werk. Daarom onze investering in een nieuwe meststofmachine die toelaat om heel gericht de rijtjes in de serre te bemesten. En ook onze spuitrobot laat ons toe om heel gericht aan gewasbescherming te doen. Voor mij is een duurzame boer in de eerste plaats een propere boer.”

“Weet je”, besluit Pieter, “het labo komt hier van elke oogst de kroppen controleren om te zien of alles ok is met de middelen die we gebruiken voor bodemontsmetting en gewasbescherming. Sla is als bladgewas één van de meest gecontroleerde groenten. Dat garandeert een veilig en gezond product.”

Ontdek de andere schoon boeren