Ignace Verhelst

Schone Troeven

  • Regenwater
  • UV-filter
  • Waterzuiveringsinstallatie
  • Recuperatie zetmeel als veevoeder
  • Eigen bijenkaste
  • Zonnepanelen
  • Druppelirrigatie en beregeningsautomaat
Ignace Verhelst

"Duurzaam zijn is mee zijn met je tijd"

Als je ergens in de Roeselaarse regio frietjes eet, dan is de kans groot dat ze van de familie Verhelst komen. Al twee generaties is deze familie actief in de aardappelsector. Ignace en Marleen startten hun bedrijf in 1987 en zoon Gilles vervoegde hem in 2013. Samen telen ze hun eigen product van pootgoed tot consumentklare aardappelen. Maar recent begonnen ze ook met de verwerking van aardappelen tot frietjes. En daarvoor bouwden ze een vorstvrije loods met een indrukwekkende machine om de aardappelen te verwerken. Maar ook met de nodige aandacht voor duurzaamheid. Ignace: “Water is heel belangrijk voor ons. Al het regenwater op het bedrijf vangen we op en dat gaat door een UV-filter vooraleer de aardappelen te wassen. Op het bedrijf staat ook een waterzuiveringsinstallatie die ervoor zorgt dat we een deel van ons afvalwater kunnen lozen en hergebruiken. De installatie scheidt ook zetmeel van water. Dat zetmeel wordt opnieuw gebruikt als veevoeder. De aardappelen in de bewaarloods worden intensief geventileerd zodat ze optimaal kunnen gestockeerd worden. Daarom plaatsten we zonnepanelen die de krachtige motoren voor ventilatie laten draaien. Tegelijk leveren ze ook energie voor de koeling van onze aardappelen.”

Aardappelteelt is lang niet de enige activiteit op dit bedrijf. Er staan ook drie hectare serres voor glastuinbouw, waar de sla net geoogst is. “Maar de courgettes en knolvenkel staan klaar”, vertelt Ignace. “Eens die weg zijn, beginnen we met komkommers. Gewone kropsla kweek ik praktisch het jaar rond. Die teeltrotatie is belangrijk om mijn bodem niet uit te putten.” Ook hier wordt regenwater aan de planten gegeven, maar dit gebeurt direct aan de wortel via een druppelirrigatie en beregeningsautomaat. Korte teelten als deze gaan in de volle grond, zodat dure bemesting niet echt nodig is.

Maar wat het meest opvalt in deze serre zijn de bijenkasten. Ignace: “Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van de courgetteplantjes. In tegenstelling tot andere telers onderhoud ik zelf mijn bijenkasten maar de honing oogst ik niet. Een teelt in de serre duurt ongeveer 8 weken. Na 4 weken vervang ik mijn bijenkasten zodat de bijen meer variatie in eten hebben en er minder sterfte is.”

Ondanks de vele duurzame investeringen noemt Ignace zich geen voorloper. “Duurzaam zijn is mee zijn met je tijd. Ik informeer me via vergaderingen, teeltbegeleiders enz. en volg experimenten op de voet. Vervolgens probeer ik die nieuwe inzichten op mijn bedrijf toe te passen.”

Ontdek de andere schoon boeren