‘t Meerschhof

Wie? Thierry en Sandy Van Holm-Vantorre

Bedrijf? ‘t Meerschhof

Wat? Melkveebedrijf, melkverwerking en ijssalon, vleesvee en akkerbouw

Waar? Oostkerkestraat 6, Hoeke (Damme)

Voor wie van echt hoeve-ijs houdt

Wie de prachtige koeien van ’t Meerschhof ziet grazen in de polders, waant zich meteen in een schilderij. In die idyllische omgeving kweken Thierry en zijn ouders Pol en Antoinette twee runderrassen. De Maine Anjou voor het vlees, de Holsteinkoeien voor de melk. Met die melk maakt Sandy ijs dat verkocht wordt in hun ijssalon in duinbergen.

Thierry, Sandy en hun kinderen Delphine, Emeline en Maxime hebben ons bezoek goed voorbereid. Ze hebben in het weekend tijd vrijgemaakt om allemaal samen hun verhaal te vertellen. Want dat valt meteen op: ’t Meerschhof is een echt familiebedrijf, waarbij Thierry zich over de hoeve ontfermt, terwijl Sandy het hoeve-ijs aan de man brengt.

Maar naast het vleesvee vind je dus ook prachtige Holsteinkoeien op ’t Meerschhof. En van hun melk wordt ijs gemaakt. Sandy: “We hebben er heel bewust voor gekozen om op een tweede locatie te beginnen, zodat we ons eigen product in de kijker konden zetten. Van in het begin wilden we zoveel mogelijk de eindconsument, ook de mensen uit de stad, bij ons verhaal betrekken in het verhaal van de korte keten. We wilden hen bewust voor eerlijke en natuurlijke producten laten kiezen. Wij vonden het belangrijk een zo groot mogelijk publiek te bereiken, en daarvoor is de Kust ideaal. We ontvangen ook groepen aan wie we het productieproces uitleggen en de voordelen van echt hoeve-ijs voorstellen. Daarna mag er natuurlijk geproefd worden. We laten hen blind proeven en dan is het soms grappig om te zien dat mensen de echte, natuurlijke smaken niet meer herkennen.”

Intussen verzorgt Sandy ook opleidingen in ijsbereiding en verdeelt ze grondstoffen voor de hoevezuivelaar in het algemeen. Hiervoor heeft ze recent een samenwerking gesloten met het “Steunpunt voor de Korte Keten”. Sandy: “Dat is stilaan gegroeid. Ik heb zelf veel cursussen gevolgd en ben met veel mensen in contact gekomen. Plots krijg je dan de vraag van iemand die ook met ijsbereiding wil starten en die hulp wilt. Nu proberen we die mensen bij te staan want uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: proberen de landbouw in positieve zin onder de mensen te brengen.”

MET PANTOFFELS OP HET ERF

Maar voor je ijs kunt maken, heb je melk nodig. En dat melken gebeurt op ’t Meerschhof volautomatisch met behulp van een melkrobot. Thierry: “Iedere koe heeft een bandje met een zender die alle gegevens van de koe bijhoudt. Zodra een koe dus in de stal voor een selectiepoortje loopt, weet de robot of de koe al gemolken kan worden of niet. De koeien die gemolken mogen worden, komen in een soort wachtruimte terecht. Aan de hand van de gegevens op de chip, weet de robot of er bijvoorbeeld krachtvoer bijgegeven moet worden. Zo’n systeem zorgt voor minder stress bij de dieren, waardoor alles rustig verloopt.” De ruime, nette stallen en de ligmatrassen voor de koeien zijn andere elementen die bijdragen tot het welzijn van de dieren.

Het bedrijf van Thierry en Sandy is niet alleen een schoolvoorbeeld van de korte keten, ook op andere manieren proberen ze zo duurzaam mogelijk te werken. Het valt op dat het bedrijf er bijzonder netjes bij ligt. Blijkbaar doet Thierry ’s avonds graag nog eens de ronde van zijn bedrijf op zijn pantoffels. Dan is een net bedrijf alvast een troef. Thierry: “We proberen onze looplijnen zo kort mogelijk te maken om de efficiëntie en de netheid op het bedrijf te waarborgen. En wat die pantoffels betreft: ik vind het leuk om ’s avonds nog eens een wandeling te maken in mijn gewone kleren in plaats van laarzen te moeten aandoen (lacht).”

Warmte recupereren

Behalve een proper erf willen Thierry en Sandy ook schone energie. Thierry: “We hebben zonnepanelen liggen die op vandaag goed zijn voor twee derde van ons verbruik. We werken ook met ledverlichting en tijdschakelaars om het verbruik naar beneden te krijgen.”

Een andere manier om minder energie te verbruiken, is warmte te hergebruiken die door bepaalde machines geproduceerd wordt. Thierry: “We laten de melk voor een stuk afkoelen door een voorkoeler op basis van water. Die wordt afgekoeld tot een 18°C voordat hij de tank ingaat. Het opgewarmde water gaat naar een boiler. In koudere perioden steken we datzelfde warm water in een circulatiesysteem zodat het in de drinkbakken van de koeien terechtkomt. Zo voorkomen we dat het water voor de dieren in de winter bevriest. Daarnaast recupereren we ook warmte van de koelgroep van de tank. Die warmte wordt gebruikt om water op te warmen dat rechtstreeks de boilers ingaat, waarna het opnieuw gebruikt wordt om de melkmachines en de tank te reinigen. Al die maatregelen zorgen ervoor dat we minder energie verbruiken.”

Ook in een melkveebedrijf is water dus een kostbaar goed. En daar wordt spaarzaam mee omgesprongen. Het regenwater wordt onder de stallen opgevangen in een opslagreservoir van 400.000 liter. Dat water wordt gebruikt voor de dieren en om de machines te reinigen.

Voor de mestsappen in de stallen is er een apart opvangsysteem, waardoor de sappen apart van het oppervlaktewater opgevangen worden en in een aparte put terechtkomen. Dat is nog een manier waarop ’t Meerschhof zijn steentje bijdraagt aan een duurzame landbouw.

Quote

“WE LATEN DE MENSEN BLIND PROEVEN EN DAN IS HET SOMS GRAPPIG OM TE ZIEN DAT ZE DE ECHTE, NATUURLIJKE SMAKEN NIET MEER HERKENNEN.”

Ontdek de andere 'schone boeren'