TUINSAPPEN LOMBARTS CALVILLE

Eerherstel voor APPELBOMEN VAN EIGEN BODEM

Wie? Luc Goossens en Kris Vanderstichele

Bedrijf? Tuinsappen Lombarts Calville

Wat? Artisanale sappen en cider op basis van biofruit sinds 2000

Waar? Slijpstraat 1, Voormezele (Ieper)Nooit geweten dat een hofstee zo lekker kon ruiken! Bij een bezoek aan Tuinsappen Lombarts Calville word je verwelkomd door de geur van versgeperste appels. Op het eind van de zomer staat het er vol grote houten kisten met kleurrijk fruit, allemaal biologisch geteeld in eigen streek. Daar maken Luc en Kris natuurzuiver sap en cider van.

Het verhaal van Tuinsappen Lombarts Calville begint vanuit een nobel doel, namelijk het landschap in de Westhoek - met de typische weideboomgaarden - in ere herstellen. Luc Goossens: “Na de eerste wereldoorlog was het landschap hier helemaal verwoest. En daarbij gingen ook heel wat streekeigen fruitsoorten verloren. Ik wilde opnieuw hoogstam appelbomen aanplanten. Die zijn ecologisch en landschappelijk bijzonder waardevol en de vruchten geven heerlijk sap. Daarnaast vinden vele kleine diertjes en vogels in en onder de hoge bomen een thuis en voedsel.”

Gezonde bomen, gezonde vruchten

Een mens zou zich afvragen waarom er dan toch zoveel laagstam fruitbomen geplant worden? “De voornaamste reden is dat de productie per ha bij laagstam sneller start, een pak hoger is en dat de vruchten bij hoogstam moeilijker te plukken zijn,” verklaart Luc, “al hebben wij daar met de spiksplinternieuwe ‘plukparaplu’, voor persappels althans, een oplossing voor! (zie foto). Hoogstambomen vergen ook jaarlijks een goede snoei en het gras eronder moet geregeld gemaaid worden. Voor de rest zorgen die bomen grotendeels voor zichzelf. Doordat ze diep wortelen, halen ze alle nodige voedingsstoffen uit de bodem. Kunstmatige bemesting of bestrijdingsmiddelen komen er sowieso nooit aan te pas op ons bedrijf. Gezonde bomen dragen gezonde vruchten!”

Om ziektes te voorkomen is het ook belangrijk om de juiste rassen te kiezen en de boom op de juiste plaats te planten. Bij Tuinsappen Lombarts Calville kiezen ze bewust voor oude appelrassen. Die hebben klinkende namen als President Van Dievoet, Bakker Parmentier, Trezeke Meyers, Maman Lili, en … Lombarts Calville. We hebben een vermoeden dat die laatste soort de favoriet is van Luc en Kris! “We hebben er inderdaad ons bedrijf naar genoemd. Kris is afkomstig van het Lombaerthof in Brielen, de naam rolt mooi in de mond en het straalt een zekere klasse uit. Maar we telen nog een 30-tal andere rassen met verschillende smaken. Die beslaan het hele gamma van zoet naar zuur en door de verschillende rassen te mengen, krijgen we een evenwichtig, pittig sap. We maken ook gemengde appelsappen, met rode biet, kweepeer of bessen, maar nooit met suiker of bewaarmiddelen. Puur natuur!”

Steeds meer hoogstamboomgaarden

De ‘tuinsappen’ vallen erg in de smaak en dus is het goed dat de aangeplante hoogstammen - wat productie betreft, op kruissnelheid komen. Indien er zich opportuniteiten aandienen om nieuwe boomgaarden aan te planten wordt er niet getwijfeld. Zo is er een samenwerking ontstaan met de Provincie West-Vlaanderen, de vereniging Erfgoed Vlaanderen en een aantal privé-initiatieven. Goed nieuws dus voor het aantal fruitbomen in de regio. Omdat het aankopen van grond voor hoogstamboomgaarden economisch niet rendabel is, zijn de beheersovereenkomsten met openbare besturen een prachtig voorbeeld van constructieve samenwerking tussen overheid en privé. Zo kwam de deal tot stand om hoogstamboomgaarden aan te planten in verschillende provinciedomeinen, zoals De Palingbeek in Ieper, Baliekouter in Wakken, Wallemote in Izegem, de IJzerboomgaard in Diksmuide en ook op de flank van de Kemmelberg. “Het is effectief een win-winsituatie,” legt Luc uit, “De Provincie is eigenaar van de grond, wij van de bomen. Wij zorgen ook voor de snoei en oogsten de vruchten.” Zo beheert Tuinsappen Lombarts Calville in totaal, 2 ha eigendom ingerekend, 15 ha hoogstamboomgaarden, goed voor zo’n 1.800 bomen.

Ook sap uit jouw tuin?

Luc is ondertussen expert in de teelt en verzorging van hoogstamboomgaarden en geeft zijn kennis ook graag door. Via het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels geeft hij de praktijkles ‘snoeien van hoogstamfruitbomen’. Mocht je overwegen om ook oude appelrassen te telen, dan krijg je zo alvast een steuntje in de rug! Dat heel wat mensen al succes hebben met hun eigen boomgaard blijkt uit de grote hoeveelheid fruit die ze in het najaar binnenbrengen om te laten persen. Het sap zelf wordt ook ter plaatse gepasteuriseerd en gebotteld. Ongeopend bewaart het sap minstens 2 jaar. Kris waakt er zorgvuldig over dat iedereen zijn eigen appelmengeling terugkrijgt.

Van september tot december draait de appelpers op volle toeren. Tot het laatste druppeltje wordt alle sap opgevangen. Zelfs de overgebleven pulp gaat niet verloren. Die wordt opgehaald door een bedrijf in de buurt dat er ‘bokashi’ van maakt, een natuurlijke bodemverbeteraar op basis van gefermenteerd organisch materiaal.

Nog feestelijker dan de elf soorten sap van Tuinsappen Lombarts Calville is de artisanale cider die ze maken. “Daarvoor plantten we speciaal enkele typische appelvariëteiten uit Noord-Frankrijk aan,” zegt Luc. “We gingen ook op zoek naar verloren gegane kennis om cider te produceren. Het is ‘Maman Lili’ geworden, een licht alcoholische drank met karakter – en ook wel een uniek streekproduct - waar we best trots op zijn.”

‘Schone Boer’ over de hele lijn

Van een biobedrijf verwachten we dat het hele plaatje klopt en voor Luc en Kris is het inderdaad logisch dat er zonnepanelen liggen en zoveel mogelijk gereinigd wordt met regenwater. Maar het echtpaar gaat nog een stuk verder. Zo zuiveren ze het afvalwater in een rietveld, fungeren ze als zorgboerderij en geven ze mensen die buiten het gewone arbeidscircuit vallen de kans om bij hen werkervaring op te doen. In 2014 richtten ze een coöperatie op om een aardgastankstation in Ieper te kunnen vestigen en nu rijden de bedrijfswagens op CNG (aardgas) in plaats van op diesel. “Ook niet onbelangrijk is het landschapsbedrijfsplan dat we lieten uitvoeren,” benadrukt Luc, “En via de Provincie West-Vlaanderen hebben we deelgenomen aan een project rond agrarische architectuur om alle bedrijfsgebouwen en loodsen op een waardige manier in te passen in het landschap.”

Quotes

“Hoe meer appelbomen er aangeplant worden, hoe meer het landschap in eer hersteld wordt (en hoe meer lekker natuursap!)”

“Van de boomgaard tot de bestelwagens en alles daartussen: we proberen duurzaam te zijn over de hele lijn.”

Waarom Tuinsappen Lombarts Calville een Schone Boer is?

  • 100% biologische en lokale teelt, gezond eindproduct zonder toegevoegde suikers
  • Energie uit fotovoltaïsche cellen en warmtecollectoren, bedrijfswagens op CNG (Compressed Natural Gas)
  • Eigen waterzuivering, opvang regenwater
  • Herstel landschap met streekeigen beplanting en agrarische architectuur
  • Eerherstel voor oude appelrassen.
  • Zorgboerderij en kennisdelen via snoeicursussen en bedrijfsbezoeken.
  • Geen kunstmatige bemesting of bestrijdingsmiddelen. Gezonde bomen dragen gezonde vruchten!
  • 100% biologische en lokale teelt. Gezond eindproduct zonder toegevoegde suikers.
  • De appelpulp dient als basis voor een organische bodemverbeteraar.

Ontdek de andere 'schone boeren'